Een nieuwe naam: Energy Common Leidschendam-Voorburg!

Het afgelopen jaar is het initiatief Voorburg West VerduurSamen ontstaan. Vanuit dit initiatief zijn stappen gezet op het gebied van energietransitie en verduurzaming in de wijk Voorburg West. Vanaf nu gaat dit initiatief verder onder een nieuwe naam: Energy Common Leidschendam-Voorburg (EC-LV)!

Waarom?

Iedereen krijgt te maken met de energietransitie. Het streven is om duurzaam, fossielvrij en CO2-neutraal te worden. Daarvoor moeten onder andere alle huizen uiterlijk 2050 ‘van het gas af’. Dat gaat veel verder dan beter isoleren of het plaatsen van zonnepanelen. Er moet bijvoorbeeld worden bekeken op welke nieuwe vorm(en) van energievoorziening ingezet zal worden. En daar zal wellicht de infrastructuur weer op moeten worden aangepast.
Soms kunnen deze zaken goed op ‘wijkniveau’ worden aangepakt. Waar dat kan, zullen we dat blijven doen. Maar vaak zal het ook nodig zijn om hierover samen met andere wijken of zelfs de hele gemeente beslissingen te nemen. Daarom richt EC-LV zich op de hele gemeente. Dat maakt ons sterker, beter en slagvaardiger.

Ook nieuw: een ‘Common’!

Bij deze nieuwe naam past een nieuwe vorm van samenwerking: de Common! Een Common is gebaseerd op het principe dat gezamenlijke hulpbronnen voor gezamenlijk nut en behoefte moeten worden beheerd en aangewend. Als rechtspersoon is gekozen voor een coöperatie. Binnenkort wordt dan ook de coöperatie Energy Common Leidschendam-Voorburg opgericht.

Samenwerking!

Uiteraard is samenwerking cruciaal. EC-LV werkt onder meer samen de gemeente, het Energy Commons Institute en coöperatie HOOM. En, als belangrijkste, uiteraard ook met inwoners! Dat doen we onder meer door het opleiden van ‘energiecoaches’. 

Duurzaam 2020
We wensen ieder goede kerstdagen en gaan met elkaar op naar een gezond en duurzaam 2020!

Categories: Blog

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *