45x Inspiratie om je leven duurzamer te maken

Wil je duurzamer leven, maar weet je niet waar te beginnen? Hieronder vindt je een aantal mooie artikelen, boeken, films en podcasts voor je op een rij. Zo ben je helemaal up-to-date en ben jij straks zelf de milieu- en klimaatexpert.

Boeken

De verborgen impact – Babette Porcelijn
Dit boek geeft een goed inzicht in onze impact op de planeet. Weet jij hoe groot je voetafdruk is en welke keuzes daaraan het meest bijdragen? Als je weet waar je moet beginnen, kun je heel gericht verduurzamen. Babette helpt je daarbij met dit handige boek.

Dit is een goede gids – voor een duurzame lifestyle – Marieke Eyskoot
Vaak is er voor alledaagse producten, voedsel en kleding een duurzamer alternatief. Marieke geeft je in dit boek handvaten om je leven te verduurzamen, inclusief handige tips voor duurzamer wonen& groenere vrijetijdsbesteding!

De Overwinning – Jeremy Leggett
Jeremy Leggett beschrijft perfect de overgang van fossiele naar hernieuwbare energie en wat er allemaal komt kijken om deze transitie in beweging te krijgen. Hij geeft een kijkje achter de schermen bij topconferenties, boardrooms en de Klimaattop in Parijs en neemt je mee in een veranderende wereld waar fossiele energie geen rol meer zou moeten spelen.

This changes everything – Naomi Klein
Naomi Klein bespreekt het kapitalisme als voornaamste veroorzaker van het klimaatprobleem. Het goede nieuws? Laten we deze crisis aangrijpen om het systeem radicaal te veranderen en te verbeteren.

Don’t even think about it – George Marshall
Een boek uit 2014, toen er nog een stuk minder klimaatmaatregelen werden getroffen, maar daarom niet minder interessant: Hoe kan het dat we na zoveel overtuigend wetenschappelijk bewijs klimaatverandering nog steeds negeren?

Hoe gaan we dit uitleggen – Jelmer Mommers
Een eerlijk en toch positief verhaal van de grootste uitdaging van onze tijd: klimaatverandering.

Verlangen naar minder – Jelle Derckx
In Verlangen naar minder neemt Jelle Derckx je mee op een zoektocht naar een bewust en duurzaam leven; hij geeft in dit persoonlijke verhaal inspirerende, down-to-earth tools en tips.

Gevoelstemperatuur – Heleen Ekker
De persoonlijke klimaatzorgen en -maatregelen van de vier weerpresentatoren van het NOS-journaal: Gerrit Hiemstra, Willemijn
Hoebert, Peter Kuipers Munneke en Marco Verhoef

Eerste hulp bij klimaatverandering
– Anabella Meijer & Rolf Schuttenheim

Dit positief ingestoken boek motiveert de lezer om zich in te zetten voor de toekomst – niet omdat dat moet, maar omdat je het wilt! Vol humor, cartoons en praktische tips.

Groeten uit Transitië – Eva Peeters, Mme ZsaZsa, Kristien
Hens, Joke Rous & Dorien Knockaert

De auteurs gingen op zoek naar praktische, duurzame aanpassingen
die je kunt doen zonder dat je hoeft in te leveren op comfort. Want zoals zij zeggen: ‘Groener is plezant, creatief en gezond, en helemaal niet zo moeilijk, sober of geurend naar seitangehakt!’

Plastic Purge – Michael SanClements
Plastic is slecht voor de wereld én voor ons. Michael SanClements leert ons hoe we plastic kunnen vermijden, gezonder kunnen eten en ondertussen zeeschildpadden kunnen redden. Wat wil je nog meer?

Mijn huis energiezuinig – Consumentenbond
Minder energie verbruiken levert geld op en is goed voor het milieu. Maar waar begin je? In het praktische boek Mijn huis energiezuinig geven ze tips om je woning te verduurzamen en zelf energie op te wekken. Er zijn legio mogelijkheden, ook als je geen eigen huis hebt.

Films en documentaires

Before the flood (2016)
In before the flood neemt Leonardo diCaprio je mee naar verschillende plekken ter wereld waar klimaatverandering nu al zichtbaar is. Hij spreekt met wereldleiders en duurzame pioniers en
laat enerzijds zien dat het nu tijd voor actie is, maar ook – niet geheel onbelangrijk – dat het nog niet te laat is.

Our planet (2019)
Een moderne natuurdocumentaire waarin de mooiste beelden worden gecombineerd met de bekende stem van David Attenborough. Klimaatverandering speelt in deze serie een grote rol.

The True Cost (2015)
Deze documentaire laat zien hoe de zogenaamde fast fashion, die tegenwoordig in overvloed geconsumeerd wordt, eigenlijk wordt
geproduceerd. Daarbij wordt al snel duidelijk hoe groot de impact van de mode-industrie is op mens en milieu.

The Island President (2012)
De Malediven vormen het laagst gelegen land ter wereld. Deze documentaire volgt Mohamed Nasheed, toenmalig president van de Malediven, in zijn strijd tegen klimaatverandering, in de hoop zijn land te redden van de verdrinkingsdood.

Chasing Ice (2012)
National Geographic-fotograaf James Balog doet alles om het verdwijnen van de ijskappen in beeld te brengen en zo de gevolgen van klimaatverandering te laten zien.

A Plastic Ocean (2016)
Een indrukwekkende film over de gevolgen van wegwerpplastic met een duidelijke oproep: we moeten op plastic dieet.

The Biggest Little Farm (2018)
The Biggest Little Farm is een inspirerend verhaal over het verwezenlijken van je dromen. Een absolute eye-opener en een ode aan het idealisme, aan de eindeloze complexiteit van de natuur en aan de cyclus van het leven.

An inconvenient truth (2006)
De klimaatklassieker van Al Gore, bekroond met een Oscar voor Beste Documentaire.

Cowspiracy (2014)
De filmmaker, Kip Andersen, neemt je mee op een zoektocht naar de impact van veehouderij op het milieu en de daaraan gerelateerde problemen.

No Impact Man (2009)
De Amerikaanse Colin Beavan en zijn familie proberen een jaar lang te leven zónder ecologische voetafdruk.

Ice on Fire (2019)
Na Before the flood komt Leonardi diCaprio met de nieuwe klimaatdocu: Ice on Fire. Een praktische documentaire waarbij de focus ligt op oplossingen voor het klimaatprobleem.

Artikelen

‘Toen ik deze cijfers onder ogen zag besloot ik veel minder te vliegen (en jij misschien ook).’ Geschreven door Jelmer Mommers, 13 juni 2018, van de Correspondent.

‘Zo dien je klimaatsceptici van repliek: zeven klimaatmythes ontkracht.’ Geschreven door Joep Engels, 10 maart 2019 van Trouw.

‘Voor een prikkie naar de filistijnen.’ Geschreven door Jaap Tielebeke, 21 februari 2018 van De Groene Amsterdammer.

‘Zodra hij moet betalen vindt de Nederlander klimaatverandering toch wat minder erg.’ Geschreven door Yvonne Hofs, 7 maart 2019, van de Volkskrant.

‘Warmt CO2 het klimaat echt wel op? (en nog drie knellende vragen die klimaatsceptici vaak stellen).’ Geschreven door Maarten Keulenmans, 8 februari 2019, van de Volkskrant.

‘Alpengletsjers zijn over dertig jaar voor de helft gesmolten.’ Geschreven door Cor Speksnijder, 9 april 2019, van de Volkskrant.

‘Zijn alle voorspellingen over de stijging van de zeespiegel overdreven?’ Geschreven door Cor Speksnijder, 22 maart 2019, van
de Volkskrant.

Podcasts

Het Groene Hart van | Happinez en GROWTHINKERS
In het groene Hart interviewt Jelle Derckx verschillende ondernemers, influencers en andere inspirerende pioniers die een
duurzame levensstijl volgen. Hij vraagt hen naar hun drijfveren, hoe ze dingen hebben veranderd en geeft makkelijke tips om zelf aan de
slag te gaan. https://podcastluisteren.nl/pod/Het-groene-hart-van

Ask Me Anything | BNR- Strijd tegen Klimaatverandering (10 september 2018)
In Ask Me Anything spreekt Jörgen Raymann met experts op het gebied van politiek, duurzaamheid en innovaties. In deze aflevering gaat Jörgen in gesprek met hoogleraar klimaatverandering aan de Universiteit Wageningen en de VU, Pier Vellinga, over hoe we de wereld kunnen redden.

De Energie Gasten | Pieter Melis en Timo Spijkerbroek
De Energie Gasten volgen de wereldwijde overgang naar duurzame energie op de voet. Samen met onze gasten bespreken we de
laatste ontwikkelingen en innovaties vanuit een internationaal perspectief. Zo was onze oprichter en initiatiefnemer van de #Hemweg-campagne Remco Wilcke te gast in aflevering 4.

De Rudi en Freddie Show | De Correspondent
Waarom hebben we het eigenlijk nog over iets anders dan klimaatverandering? In deze aflevering blikken Jesse Frederik en Rutger Bregman op de grootste uitdaging van dit moment.

DuurzameBV Radio | duurzaambedrijfsleven.nl
DuurzaamBedrijfsleven zet met deze podcast succesvol duurzaam ondernemen op de kaart zodat alle bedrijven de kansen van duurzaamheid zien en pakken. Tip: luister de podcast met studiogast Arie Koornneef, de directievoorzitter van ASN Bank over duurzame
impact maken met geld.

The Green Quest | BNR Nieuwsradio
Om de klimaatdoelstellingen te halen, moet Nederland keihard aan de bak. Waar liggen kansen? Waar laten we ze liggen? The
Green Quest spreekt met de duurzaamste doeners van Nederland waaronder Head of Electric Mobility, Fardau van der
Galiën, over Slim laden.

De wereld van Morgen | Nick Kiran & Lorenzo van Galen
In de wereld van Morgen verdiept zich in innovatie en verandering. Welke veranderingen in technologie, business modellen, gedrag en
andere maatschappelijke verschuiving komen er aan?

Facebook- en Instagramaccounts

Voor de wereld van Morgen
Een initiatief van de ASN bank over duurzame initiatieven die je leven net iets duurzamer en leuker maken. 

Triodos Bank
Ook de Triodos Bank geeft een podium aan (kleine) duurzame initiatieven, van meubelmakers tot koffiebranders . Mooie producten, die een duurzaam alternatief bieden in je dagelijks leven.

The happy Activist
The happy activist zet duurzame initiatieven in het zonnetje. Mensen, merken en bedrijven die het net even anders doen en daarmee het
verschil maken. Een positief beeld voor de toekomst.

@thezerowasteproject
Met handige tips en tricks leer je hoe je minder afval kunt produceren.

@thesocialreporter
Saskia is een gecertificeerd klimaattrainer en klimaatcoach. Dagelijks houdt ze je op de hoogte van haar eigen leven en hoe ze dat
zo duurzaam mogelijk wil inrichten. Met praktische tips en veel positiviteit inspireert ze een hoop mensen.

@growthinkers
Jelle en Claire inspireren je met handige tips om je leven in kleine stappen te verduurzamen. Ze geven praktische informatie over duurzame kleding, eten en energie én hoe een minimalistische lifestyle je gelukkig kan maken.

@fash_rev
De mode-industrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Naast de markt, politiek en andere organisaties, speelt de
consument een belangrijke rol in positieve verandering. Door het volgen van dit Instagram-account blijf je op de hoogte van alles wat
er speelt rondom deze positieve mode-revolutie.

@ninapierson
Nina is ondernemer, oprichter van SLA en Bedrock Magazine en heeft twee dochters. Door duurzame keuzes wil ze een goede planeet achterlaten voor de volgende generaties. Nina laat zien dat je ook met een druk gezinsleven gemakkelijk duurzame keuzes kan maken.

@degroenemeisjes
Het account van de groene meisjes gaat over alles wat het leven groener, beter en leuker maakt. Groen eten, leven, denken en reizen.
Merel gelooft dat als iedereen een beetje z’n best doet, we samen een heel eind komen.

Categories: Blog

0 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *